Eliška Cvrkalová loni provedla Kobry úspěšnou sezónou coby kapitánka týmu a v čele ženského celku z Braníku bude stát i letos. Jaká je nálada v kabině před premiérou v první lize a jak hráčky vnímají změny v systému soutěže? Eliška prozradila i co pro svůj tým chystá k udržení motivace.

Kobrám loni uteklo prvenství v tabulce o jediný bod, na konci sezóny jsi však zmiňovala, že se do první ligy týmu příliš nechce, teď není na výběr. Jak vidíš šance svého týmu proti novým soupeřkám?

Eliška Cvrkalová: Myslím, že bude vidět, jak obrovská propast v ženském hokeji je. Sama nevím, co od letošní sezóny čekat, co se týče výsledků. A vlastně ani pořádně nevíme, proti komu stojíme. Pro většinu z holek to bude asi trochu šok. Jediný tým, který nám „zůstal“, je Děčín, právě ten nás na závěr loňské sezóny dost vyškolil. A s ostatními týmy to rozhodně bude fičák.

Co si myslíš o rozhodnutí svazu sloučit ligu? Jak to vnímají hráčky?   

EC: My to bereme prostě tak, jak to přichází, jelikož o tom přímo nerozhodujeme. Celý tým hraje kvůli tomu, že je hokej baví.

Díky skvělým výsledkům české ženské reprezentace proběhlo několik příslibů k podpoře ženského hokeje. Jak je to v tuto chvíli na Kobře, zaznamenali jste nějakou podporu od svazu?

EC: Bronzová medaile holek z mistrovství světa mi udělala obrovskou radost, ale nedělám si iluze, že se nás to nějak dotkne. Za mě osobně hlavně doufám, že to přivede nové mladé hráčky, které z toho, že je u nás ženský hokej na vzestupu, budou profitovat a opravdu budou mít kvalitnější soutěž, kterou si svaz od sloučení ligy slibuje.

Povoláním jsi psycholožka, plánuješ nějakou motivaci, nebo rituál pro tým v kabině, aby si holky udržely dobrou náladu i v náročných utkáních?

EC: Už několikátou sezónu bych s holkama chtěla zkusit vizualizaci a letos bude hodně důležité pracovat s celkovou koncentrací. Týmy, proti kterým budeme nastupovat, nám nic nedají zadarmo a každou chybu potrestají. Vzhledem k tomu, že čekáme, že to bude krušná sezóna, tak bude na každé z nás si trochu srovnat, proč se tomu sportu věnujeme. A taky doufám, že si s sebou poneseme takovou pohodu, která byla na soustředění.

Na koho v týmu spoléháš, že pomůže udržet bojovnou a pozitivní atmosféru?

EC: Tahle role se docela mění v jednotlivých zápasech. Taky to je za mě jiné na ledě a v kabině. Máme třeba tišší hráčky, které jsou ale pořádně vidět na ledě a pak taky ty, které nejde přeslechnout ani přehlédnout, a to jak v kabině, tak na ledě. Máme skvělou rovnováhu (smích). Ale obecně věřím, že tohle má jít odshora. Tudíž to začíná u trenérů a pokračuje přes kapitánku a asistentky (letos opět Anna Zemánková a Regina Tesařová, pozn. red.), to jsou ti, kdo by asi měli nejvíce zvládat mít chladnou hlavu a v ten pravý čas tým nakopnout.

Na závěr hra: Kolik gólů tipuješ, že se podaří Kobře vsítit?

EC: Pokud se nám podaří v každém zápase prosadit, budu to považovat za úspěch.

Eliška udržuje dobrou náladu i na tréninku.
Eliška udržuje dobrou náladu i na tréninku.

První utkání čeká Kobry v Pardubicích, v neděli 18.9. od 15:30. Na domácím ledě si zahrají o týden později v sobotu 24.9. od 17:00 proti týmu Roudnice nad Labem.