Na konci minulé sezóny sdělila spoluhráčkám, že nepojede na turnaj, protože je těhotná. Tahle skutečnost ji vyřadila i z celé uplynulé sezóny. Už po Vánocích se nicméně pomalu vracela na tréninkový led, nejprve coby bruslařský kouč nováčků a nyní už trénuje zpátky se zbytkem týmu. Jak zvládá návrat na led po porodu a jak těžké bylo sledovat sezónu z tribuny, nám poví dlouholetá opora Kobry na centru Anna Zemánková (Václavíková).

Po gratulacích k novému přírůstku do rodiny se pravděpodobně z řad spoluhráček a trenérů ozývala otázka, kdy tě uvidí zpátky na ledě – bylo to vůbec něco, cos měla na mysli?

AZ: Ano o návratu na led jsem uvažovala zhruba dva měsíce po porodu. Otázky z řad trenérů přišly asi měsíc po porodu, když jsem se šla podívat na kobří zápas. To bylo ale ještě brzo, takže na led jsem šla až po třech měsících od narození syna.

Jaké to bylo vracet se po tak dlouhé pauze? Probíhala nějaká speciální příprava?

AZ: Na žádnou speciální přípravu nebyl čas, proto jsem to šla zkusit nejdřív jenom v bruslích. Byla jsem hodně nervózní, jestli se na tom udržím.

Kdo tě lákal zpátky na led nejvíc?

AZ: Táta (trenér Vladimír Václavík, pozn. red.) mi spíš říkal ať si odpočinu a návrat neuspěchám, ale nejvíc mě lákal na led manžel. Asi nechtěl být sám, kdo jezdí na hokej.

Foto: Richard Nebeský

Ovlivnilo tě to nějak? Ať už jedním nebo druhým směrem?

AZ: Možná mě to trošku rozčilovalo. Nemám ráda, když mě někdo do čehokoliv nutí, vždycky se pak zabejčím. Ale zpětně jsem byla ráda, že mě k tomu přesvědčil.

Pomáhá ti manžel doma?

AZ: Ano pomáhá, vždycky když přijde z práce, tak jde s Kubíkem na procházku, abych měla chvilku pro sebe.

Foto: Jiří Poulíček

Zůstávala jsi během těhotenství a po porodu v kontaktu s týmem, kromě fandění na tribuně?

AZ: To se nedá říct. Většina mého těhotenství byla mimo sezónu a v září jsem už měla moc velké břicho. Ke konci těhotenství jsem se chtěla přijít podívat na zápas, ale v době kdy se hrál, jsem právě rodila. Takže jsem šla až po porodu.

Jaké to bylo sledovat zápas z tribuny a nebýt s týmem ve výstroji na ledě?

AZ: Bylo zajímavé sledovat náš zápas z pohledu diváka, což se mi jen tak nestane. Ten, který jsem viděla nebyl právě z těch vydařených, holkám se to moc nevyvedlo.

Jak bys zhodnotila uplynulou sezónu? S tím, žes to sledovala z trochu jiného úhlu než obvykle.

AZ: Sledovala jsem výsledky všech zápasů, holkám se povedlo několikrát vyhrát, takže jsem za ně byla ráda. Měla jsem chuť jít hrát taky, zasáhnout do zápasu, ale nebylo to bohužel možné. Hezky se loni rozehrály, tak to snad letos nebudu kazit.

Rodila jsi akorát v den, kdy Kobry hrály domácí utkání. Bereš to jako nějaké znamení, že vychováváš rozeného hokejistu?

AZ: (Smích) S manželem neuvažujeme o tom, že bychom syna dali na hokej, pokud si o to sám neřekne. Ale už v prosinci s námi koukal na juniorské mistrovství světa a od té doby je z něj velký fanoušek. Takže teprve uvidíme, jestli bude nebo nebude hokejista.

Co bys poradila specificky hokejistkám prvorodičkám?

AZ: Vezměte si s sebou na trénink nějakou chůvu, třeba manžela. Když dítě navíc prospí celý zápas nebo trénink, tak v tom návratu není žádný problém. A co se fyzické přípravy týče, tam je nejdůležitější posílit svaly pánevního dna.
O zkušenosti s hlídáním u ledu se podělil i manžel Petr Zemánek:
PZ: Dítě skvěle spí u ledu, v té zimě. Budit se začal vždycky až po návratu do tepla. Máme ho tam v autosedačce, která je polstrovaná, takže hřeje a stačí už jen mikina a přehodit přes něj deku. Jako malému mu vůbec nevadily ani rány do mantinelu, až když byl starší, tak to začal vnímat.

Foto: Petr Zemánek

Uvidíme tě v sestavě pro nadcházející sezónu?

AZ: Jestli mě trenéři nasadí, to nevím. Čeká nás ale soustředění, takže se budu snažit dostat do takové formy, abych mohla nastoupit. Na jaře jsem párkrát trénovala s Reggie a Proškem, se kterými jsem hrála v lajně, a celkem nám to spolu pořád šlo. Takže bych byla ráda, kdybych s nimi mohla nastupovat i tuto sezónu.

Na co se teď těšíš nejvíc?

AZ: Na to až vyrostou Kubíkovi zuby a bude líp spát, abych měla doma čas si třeba i zacvičit.

Kobry vkročí do nové sezóny v neděli 29.9.2024 na ledě Pardubic od 12:00.