Jak prožívala Moravia Cup v Blansku, nám popsala naše nová posila Adél Krejzová.

„Soustředění bude příští měsíc,“ oznámil jednoho dne trenér. A v tu chvíli se mi žaludek stáhl do velikosti hokejového puku. Ne proto, že by mě to překvapilo. Ale proto, že jsem věděla, že nemůžu jet. A tak jsem stála před hokejovou šatnou, přemýšlela o všech těch vtipech a zážitcích, o které přijdu, a cítila se jako největší zrádce od dob Jidáše.

Ale pak, jako by mi hokejový bůh seslal spásu, někdo v kabině utrousil: „Moravia Cup v Blansku.“ A v tu chvíli se mi v hlavě rozsvítilo jasněji než reflektory na zimáku. Tohle byla moje šance.

„Můžu jet, i když nebudu hrát?“ zeptala jsem se trenéra s nadějí v hlase větší než šance Jaromíra Jágra na důchod. Podíval se na mě, jako bych mu právě oznámila, že jsem se rozhodla stát se primabalerínou na ledě, a pak se usmál. „Jasně, proč ne,“ řekl. A tak začalo moje (první) velké hokejové dobrodružství.

Místo hokejky jsem si zabalila foťák. Koneckonců, když už nemůžu být hvězdou na ledě, můžu být aspoň paparazzi u mantinelu. Cesta do Blanska byla jako road trip z filmu – plná očekávání, nervozity a pitomých vtipů. Někde mezi druhou zastávkou na benzínce a pátou reprízou „Je naprosto nezbytné“ jsem si uvědomila, že tohle bude víkend, na který jen tak nezapomenu.

Foto: Regina Tesařová

Když jsme konečně dorazili na zimní stadion, atmosféra by se dala krájet. Vzduch byl plný adrenalinu a vůně hokejové výstroje – což, upřímně řečeno, není vůně, kterou byste chtěli jako parfém. V šatně to vypadalo jako na srazu superhrdinek v civilu. Nervozita, smích, pár nadávek a vůně odhodlání (a taky trochu potu, buďme upřímní) se mísili v jeden velký koktejl emocí, když se holky převlékaly do výstroje s grácií baletky navlékající se do tutu – tedy, s absolutním nedostatkem grácie a s neustálým frkáním a úlevnými výdechy.

Na ledě to pak připomínalo scénu ze sportovního filmu s pořádnou dávkou dramatu. Já, stojící u mantinelu s foťákem větším než moje zmatení při prvním vysvětlování herních kombinací, a holky, bojující o každý puk, jako by šlo o poslední kousek čokolády na světě.

Zápasy? To byla jízda. S Brnem jsme bojovaly jako lvi (no dobře, spíš jako lvíčata, ale s velkým srdcem), s Lovosicemi jsme prohrály o chlup na nájezdy. Prostějov nás převálcoval jak parní válec a s Náchodem… no, řekněme, že to bylo jako na horské dráze. Nahoru, dolů a pak zase nahoru. Naštěstí naše Tarja Procházková, femme fatale s hokejkou, zachránila situaci v nájezdech.

A pak přišlo Blansko. Náš velký finálový okamžik. Veronika Poulíčková, naše malá velká hvězda, vstřelila dva góly a já… já jsem tam stála, mačkala spoušť foťáku jako šílená a říkala si, že tohle je jeden z nejlepších okamžiků mého života. Ne proto, že bychom vyhrály (protože jsme nevyhrály), ale proto, že jsem byla součástí něčeho většího než já sama.

Foto: @moravia_cup

Takže ano, prošvihla jsem soustředění, ale na turnaji jsem si vše vynahradila. Našla jsem tým. Partu holek, které jsou ochotné bojovat do posledního dechu (nebo do posledního piva v hospodě po zápase, podle toho, co přijde dřív). A i když jsem nehrála, cítila jsem se jako součást něčeho výjimečného.

Příště? Udělám všechno pro to, abych byla na ledě s hokejkou v ruce. Možná budu ta, co vstřelí vítězný gól. Nebo možná zase budu jen ta divná ženská s foťákem. Ale víte co? Na tom nesejde. Protože ať už budu kdekoli, budu součástí týmu. A to je víc než jakýkoli gól nebo vítězství.

Adél #42